Welkom!

Op de website van zangeres, performer & zangdocente; Melanie Uijleman

Workshop Poppenspel

Afgelopen zaterdag 27 juni 2015 was het zover. De workshop “Puppeteer” van poppenspeler en tevens musicalster Dennis de Groot (o.a. bekend van Warhorse, Zorro de musical).

Via de website www.hetpapier.nl kwam ik terecht bij Dennis. Het sprak mij meteen aan. Het zien van zijn optreden in het televisieprogramma Popster bevestigde dit alleen maar. Ik was meteen verkocht en wilde graag dat hij naar Den Helder kwam voor een workshop.
Ik vind het dan ook erg belangrijk dat mijn leerlingen “nieuwe” ervaringen opdoen en “nieuwe” dingen leren. Poppenspel is een onderdeel daarvan (theater/musical).

Tijdens mijn studiejaren aan het Conservatorium in Alkmaar (richting musical/theater) leerde ik ook verschillende facetten van theater, zang en dans. Dat houd het ook leuk en afwisselend en….het staat goed op je CV.
Dat wil ik ook voor mijn leerlingen met lokale professionals uit het vak (Bert Schuiling) als professionals uit de “grote” musical en theaterwereld buiten Den Helder (Dennis de Groot). De leerlingen kunnen veel leren en ze het hemd van het lijf vragen.
Deze workshop was een unieke en bijzondere ervaring om je in te leven in de pop. De pop te laten leven. Zowel mijn leerlingen als ikzelf hebben er heel veel van geleerd. De ouders van de leerlingen die kwamen kijken naar de korte presentatie waren dan ook erg ontroerd. Het was bijzonder om te zien dat de pop “echt ” tot leven kwam. Met zo weinig middelen kun je toch iets maken en neerzetten. Dat is het mooie van theater.

Dennis de Groot
Is poppenspeler en musicalacteur.

Hij vond het als kleine jongen altijd al leuk om te zingen. Dat deed hij ook met alle liefde. De groep 8 musical werd dan ook met veel enthousiasme gedaan. Op 18-jarige leeftijd is hij ook begonnen met gitaarspelen.

In de musical Warhorse (van Stage Entertainment) bediende hij met 2 anderen het paard waar hij in zat. Dennis stond in de voorbenen. Ze moesten leren om gezamenlijk te bewegen en te reageren.

Tijdens de workshop die hij gaf maakten we met z’n 3en/4en een pop en gingen die bedienen. Dat was een goede les om mee te beginnen.

Dennis was ook leerkracht in het basisonderwijs op een Jenaplan school. In het onderwijs komt veel bij kijken.
Een “eigen” klas hebben vond hij wel erg leuk. Hij heeft 6 jaar op een school gewerkt voor de groepen 6,7,8. De kinderen had hij dan ook wel 3 jaar in de klas. Dan was het eigenlijk ook wel zijn “eigen” klas. In die jaren deed hij ook mee met het programma ” Op zoek naar Zorro ” waardoor hij bekend hij kreeg en uiteindelijk in de professionele musicalwereld terecht kwam.
Hij miste het lesgeven niet maar wel de omgang met jongeren.

In het theater is dat anders. Dan staat hij op het podium, wij als publiek klappen als, zij als spelers buigen en meer contact maak je niet met elkaar. Dat vond hij erg jammer en daarom bedacht hij dit concept.

Toen kwam het programma “Popster” op televisie, is hij mee gaan doen en toen ging alles in sneltreinvaart.

Ook is Dennis begonnen met deze workshops omdat je vaak tussen 2 werkgevers in (hij komt nu net uit Warhorse) toch een maand of anderhalve maand geen werk hebt. Op deze manier kan je toch een buffer opbouwen. Je valt dan ook niet compleet in een financieel gat.

Nu is Dennis bijna 5 jaar aan het werk in de professionele musical/theaterwereld.

Hij heeft een halfjaar in Zorro (Stage entertainment) gestaan en Zorro zelf ook mogen spelen.
Hij kwam in Zorro terecht door het televisieprogramma ” Op zoek naar Zorro “. Sindsdien is hij niet meer gestopt en geniet met volle teugen.

Door de musical Warhorse kwam Dennis in aanraking met het poppenspelen en hij is er echt van gaan houden.
Hij vind het geweldig om te doen! Zo heeft hij na Warhorse o.a. ook in de musical Kikker gestaan (als Kikker) en staat hij binnenkort als Woezel in de musical Woezel en Pip. Allemaal als…poppenspeler.

Wil je meer weten over Dennis de Groot? Kijk dan op zijn website: http://www.dennis-de-groot.nl/

Of…bezoek de website voor zijn workshops: www.hetpapier.nl of twitter naar: https://twitter.com/PapierenPop

 

Reacties van leerlingen (workshop Poppenspel):

Maaike: Ik vond deze workshop heel erg interessant. Ik had nooit gedacht dat je met poppen zoveel emotie kon overbrengen. Als je die pop dan eenmaal vast hebt is het opeens een levend iets.

Iris: Je begint met een prop papier en kijk maar wat we ervan hebben gemaakt. Dat is zo bijzonder!
Je bent er gewoon trots op dat je jouw pop kunt laten leven op deze manier.

Mick: Je gaat uiteindelijk helemaal met de pop meeleven. Deze workshop staat ook goed op je CV voor als je verder wilt in het musicalvak. Producenten kunnen zien dat je ook van profs hebt lesgehad. De hele beleving was geweldig! Je moet overal over nadenken (ademhaling, beweging van de armen en benen). Normaal in het dagelijks leven denk je daar niet over na maar nu moet je dat juist wel. Zelfs over de mimiek. Dat is een hele vette ervaring om je pop zo leven in te blazen. Je leeft zo met je pop mee dat je uiteindelijk denkt “als ik tegen hem praat, praat hij terug”.

Rosalin: Ik heb geleerd en kan meenemen hoe je met een pop kunt bewegen. Een pop zonder ogen, neus of mond. Voor een stage kan bijvoorbeeld met de kinderen ook proberen om van niets toch iets te maken. Bijvoorbeeld een pop.
Ouders: Ik ben een emotioneel persoon maar ik zag echt de emoties terugkomen als publiek/toeschouwer. Bijzonder om hier bij te zijn. De emoties komen door de pop zelf door de houding etc. Het duurde eigenlijk te kort want je kunt de hele dag wel hier naar kijken.

Ook de winnares van onze Facebookactie (Candice Beekman) was zeer onder de indruk:

Ik deed mee aan deze actie omdat het me ineens opviel op Facebook. Het trok mij heel erg aan en het leek mij geweldig om hieraan mee te doen en iets nieuws te leren. De musical War Horse sprak mij ook heel erg aan daar ik gek ben van paarden. Ook leek het mij geweldig om eens een professional uit het musicalvak te ontmoeten! Hij staat niet op het podium maar komt naar Den Helder om mij en anderen iets te leren.

Ik ben zelf al naar veel musicals geweest en heb er nog een aantal op mijn verlanglijstje staan. De eerste keer kwamen mijn ouders mij mee naar een musical en sindsdien wil ik ze allemaal wel zien!

Ik vond het heel moeilijk tijdens de workshop om een leuke scene te bedenken met onze pop. Uiteindelijk kwam dat allemaal goed. Ik zat in een hele leuke groep en de samenwerking verliep prima.

Ik zou het geweldig vinden als Dennis weer eens terugkomt bij Spelenderwijs. Ik ben dan zeker weer van de partij en hoop dan ook weer nieuwe gezichten te zien!

Candice over musicalgroep Spelenderwijs:

Ik wil afsluiten met: Ik hoop dat iedereen eens een kijkje gaat nemen bij musicalgroep Spelenderwijs! Je leert er echt een heleboel en het is erg gezellig! Als je van dansen,zingen en acteren houdt ben je bij Spelenderwijs aan het juiste adres. Bij Melanie kan je voor alles terecht en ze sleept je er voor 100% doorheen. Ze is erg betrokken, enthousiast en wilt je alles leren. Melanie is een erg leuke juf, betrokken, leeft met je mee in het spelproces en in de musical en in jou als persoon.

Het was een bijzondere dag. Na afloop was er nog tijd voor een fotomomentje en hebben we Dennis bedankt voor zijn “wijze” lessen. Hopelijk komt hij nog een keer bij ons terug.

Voor meer informatie over mijn musicalgroep Spelenderwijs? Kijk dan op:

www.melanieuijleman.nl/spelenderwijs

Of bekijk onze Facebookpagina:
https://www.facebook.com/pages/Musicalgroep-Spelenderwijs-Den-Helder/1579467212268099

 

Liefs xxx Melanie

11659559_1639168636297956_8896670616794070264_n IMG-20150724-WA0022

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *